Чернокоп (лефер) на скара с лимонов сос

Вкуси ме
Вкуси ме

Чернокопът, познат още и като лефер или гофан, е хищна морска риба, със странично сплескано тяло. Разликата в наименованията се определя на базата на големината. Рибите около 200 г се наричат чернокоп, от 200 г до килограм и половина – лефер, а най-големите са гофан. Обитава източното и западното крайбрежие на Атлантическия океан. Разпространен е също в Средиземно и в Черно море.

Чернокопът е една от най-ценените риби както за спортен, така и за промишлен риболов. Той има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби. Важно е да се знае, че, ако не бъде замразен или поставен върху лед, веднага след улова, се разваля много бързо.

Необходими продукти:
10 бр. изчистен чернокоп
сол
2 лимона
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:
Осолете добре всяка от рибките. Загрейте скарата добре и печете чернокопа по около 5 минути от всяка страна. За соса използвайте сока от два лимона, в който добавяте смачканите скилидки чесън и нарязания на много ситно копър. С получената смес заливате чернокопа непосредствено преди поднасяне.


Добър апетит!

Автор: Десислава Митева (гр. Стара Загора)

Вкуси ме

© Вкуси ме е сайт за любителите на кулинарията, вкусната храна и изисканите напитки! Всеки ден вкусни рецепти, оригинални идеи, любопитно от кухнята, интересни конкурси… Място за хората с вкус – към храната, напитките и живота…


Коментари

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *