Убождането от морски дракон - сред опасностите, които крие морето

Поне 6 души са преминали през варненската токсикология от началото на лятото след убождане от морски дракон

13.07.2015 | 12:26 Редактор: Ирина Георгиева
Убождането от морски дракон - сред опасностите, които крие морето

Поне 6 души са преминали през варненската токсикология от началото на лятото след убождане от морски дракон, съобщи за радио "Фокус" – Варна доц. Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военноморска болница – Варна. Тя посочи, че убождането на този вид риба е много болезнено и може да доведе до усложняване на състоянието.

"Ако не се вземат необходимите мерки е възможно човек да не може да свие ръката си близо година след убождането." -  обясни доц. Златева.

Доц. Снежа Златева добави, че по принцип през летния период през клиниката преминават средно по 30 души, които са се сблъскали с морския дракон. Като цяло най-активните месеци са от май до октомври.

Специалистът подчерта, че е задължително пострадалите да потърсят медицинска помощ, за да не се влоши състоянието им. Морският дракон има 2 шипа на гърба и опашката и при неволен допир директно инжектира отровата си.

Убождането причинява тежки локални реакции, има и пациенти, които се оплакват от стягане в гърдите, гадене, мускулна слабост и други, показва практиката.

Отровата действа дори когато опасната риба се съхранява във фризера. Единствено топлинната обработка унищожава токсините.