Лаврак с аспержи и два вида сос

Лео Бианки
Лео Бианки

Лавракът е разпространен предимно в Атлантически океан и Средиземно море, среща се и в Черно море. Като цяло лавракът е една от най-големите риби, срещана в Черно море, но едновременно с това и една от най-редките. Живее по единично или образува малки стада. Лавракът се размножава през пролетта или лятото в морето или долните течения на реките.

Наричан още “морски вълк”, лавракът е хищна морска риба със сплеснато и странично удължено сребристо тяло. Гърбът на лаврака е тъмно зелен, коремът бял, а страните му са сребристи. На хрилните капачета има по два шипа и едно тъмно петно. Устата на лаврака е с големи четковидни зъбчета. Максималното тегло на лаврака е 12 кг, а максималната дължина – 90 см.

Необходими продукти:
1 лаврак
6-7 зелени аспержи
1 глава лук
солена сметана
100 г пармезан
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
червено вино
захар
масло
зехтин
пресни билки и лимон

Начин на приготвяне:
Сваряваме аспержите в подсолена вода за около три минути. Филетираме рибата и я запържваме в зехтин. Към края добавяме аспержите за съвсем малко. На слаб огън карамелизираме захар и добавяме червено вино.


За соса: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а бекона и гъбите – на кубчета. В масло запържваме първо лука на слаб огън. След това добавяме чесъна, бекона и гъбите, а към края сметаната и настърган пармезан.

В чиния сервираме соса от червено вино, нареждаме рибата и аспержите и гарнираме със сметанов сос и пресни билки.

Лео Бианки

Лео Бианки е певец, готвач и телевизионен водещ. Той е първият чужденец в Big Brother България. Скоро след края на шоуто пеещият готвач записва няколко парчета с Део и става водещ на готварското предаване “Какво ви забърка Лео”, което се излъчва от 2010 до 2013 година по ТВ7.


Коментари

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *