Ципура

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Ципура

Ципурата е риба с бяло, нежно и леко сухо месо. Това е типично средиземноморска риба, която се среща в Средиземно море и доста по-рядко в Черно море. Обитава места обрасли с морска трева и пясъчни дъна с дълбочина до 30 метра. Храни се с малки безгръбначни животни.

Тялото на ципурата е високо, овално и странично сплеснато. Достига дължина до 70 см и тегло до 16 кг, но подобни екземпляри са рядкост. Очите са малки, коремът е почти равен.

Цветът на ципурата е сребристосив. Наименованието ципура е гръцко и е преминало естествено в българския език, защото основните количества от рибата на нашия пазар идват именно от егейските брегове.

Само преди около две десетилетия цената на ципурата е много скъпа, заради ограничения улов и предлагане на пазара. В края на 80-те години на миналия век обаче се развива технология за отглеждането на ципура в специализирани ферми, което заедно с увеличаването на улова сваля цените.

Рецепти с ципура

Състав на ципурата

100 г прясна ципура съдържат 105 ккал, 19 г протеини, 0.6 г омега-3 мастни киселини, 3 г мазнини и 1 г наситени мазнини, 52 мг холестерол.

Избор и съхранение на ципура

В търговската мрежа се предлага предимно ципура с тегло до 400 г, охладена или пушена. Прясната ципура трябва да има светла и блестяща кожа, червени хриле и блестящи люспи. Очите на рибата не трябва да бъдат мътни, а бистри и ясни – правило, което важи за всички видове риба.

Препоръчва се готвенето на ципурата да се извърши веднага след закупуването на прясната риба. Цената на килограм ципура варира около 20-22 лв.

Готвене на ципура

Месото на ципура е бяло, стегнато и сочно, което позволява готвенето по най-различни начини. Комбинацията на ципура със зехтин е незаменима класика, но поширането запазва свежестта на прясно уловената ципура. Много успешен начин за приготвянето на ципурата е печенето в коричка от морска сол.

Рибният мирис на ципурата не е твърде силен, което позволява използването на най-различни подправки. Естествено традиционните подправки за ципура са черен пипер и лимон, но могат да се използват дафинов лист, пресен розмарин, сумак.

Риба Ципура

Самите гърци пекат рибата на скара, намазана с лимонов сок, зехтин, мащерка или риган. Испанците от своя страна предпочитат ципурата в съчетание с люти чушки и чесън.

Ципурата може да се задушава на пара, да се пече на фурна във фолио или пергамент, да се маринова. Преди да се пече цяла, може се набразди от двете страни, за да се гарантира равномерното изпичане. Може да изпечете ципурата на грил, но внимавайте да не препечете и по този начин да изсушите рибата. В това отношение ципурата е много деликатна риба, защото месото й е по-сухо по принцип.

Преди кулинарна обработка, ципурата трябва да се почисти от вътрешностите и старателно да се измие. Ще ви представим много интересна рецепта за ципура с подправки върху сол.

Ципура с подправки

Необходими продукти: 2 ципури, 1 домат, стрък целина, 2 моркова, 1 домат, черен пипер, лимонов сок, шепа морска сол.

Начин на приготвяне: Тавичката, в която ще се пекат рибите се застила с фолио за печене. Изсипва се морската сол, а върху нея почистените и подсушени риби. Правят се няколко разреза на повърхността на рибите, като във всеки разрез се слага по половинка парче домат.

Поръсват се с девесил и черен пипер. Морковите се нарязват и се разпръскват отгоре. Добавя се наситнената целина. Накрая рибите се поливат с лимонов сок и зехтин и се запичат в силно загрята фурна.

Ползи от ципурата

Освен много вкусна, ципурата е и полезна риба. Тя е богата на желязо и важни витамини. Подходяща е за хора, спазващи диета и за малки деца, нуждаещи се от качествени протеини. Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в ципурата са изключително здравословни мазнини, които предпазват тялото от широк спектър здравословни проблеми.

Омега-3 мастни киселини са изключително важни за човешкото тяло. Консумацията на риба поне веднъж седмично осигурява на организма важни витамини и вещества, които са ценни за доброто здравословно състояние.

Ако обичате да хапвате риба, препоръчваме да опитате нашите рецепти за ципура:

- ципура на фурна;

- ципура на тиган;

- ципура на скара;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
54
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
4
4
19.06.2013 18:26
"Обитава места обрасли с морска трева и пясъчни дъна с дълбочина до 30 минута. Храни се с малки безгръбначни животни.

Тялото на ципурата е високо, овално и странично сплеснато. Достига дължина до 70 см и тегло до 16 кг, но подобни екземпляри са рядкост."

Високо, високо - колко да е високо? Не стига че е високо, а е и с дължина 70 см.
0
2
4
4
19.06.2013 17:37
Не знаех, че дълбочината на морето се измерва в минути.:)
0
3