Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Относно Сайта РазниРиболов на октопод
Модератор: dantho.mihov
Риболов на октопод
Бихте ли споделили тънкости в риболова на октопод.Ще ходя в Гърция но знам само че трябва да нося дебело влакно,здрава въдица и силиконови раци....
-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: Риболов на октопод
Наблегни на друга риба, тази не става за ядене
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2583
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Риболов на октопод
Октоподът съм го ловил с харпун или с кука направена от бетонно желязо! Куката ми бе половин метър дълга, като куката бе с радиус 3-5 см. и дръжка, като на шпагите. Пъхах куката в дупката с октопода, завъртах на 90 градуса и дърпах навън.
Гледал съм как едни южнокорейци ловеха октоподи с копие около 1.5 м., като розглеждаха дъното на скалист бряг с дълбочина от 1.4-1.6м с помоща на кофа, на която бяха заменили металното дъно със стъклено. Залепили го бяха със силикон.
Октоподът е много вкусен. Добре свареният е с месо, като на сварени раци! За да нямаш проблеми с варенето на бит в скалите октопод ти предлагам следното:-режеш с остър нож главата на октопода преди и след очите,- обръщаш торбата и махаш вътрешностите,- махаш човката, като натискаш с пръст върху човката и тя изпъква, като пъпка отвътре на главата,- изкубваш я през среза на главата.,- замразяваш в камерата такаприготвеният октопод за 24ч.- после се размразява и вари с вода, сол, китка копър, 1 бира и една коркова тапа час и половина. Пробвай с вилица сваряването! Пробожда ли лесно месото, октоподът е готов да го приготвяш както искаш! На салата, каго ордьовър с маьонеза, паниран или на яхния. Замразяването е нужно за да умре тялото на животното! То е с невероятно развита периферна нервна система и може часове заклан да реагира на външни сразнения. От горещото например може да се стегне от конвулсивен гърч и да няма после сваряване. Затова някои го блъскат с часове по скалите за да посивее-белег за настъпилата смърт в цялото тяло. Тапата се ползва еднократно за намаляване продължителността на варене. Изпуска нащо, което отпуска месото по-бързо. Тази хитрост ми я казваха приятели италиянци, както и за замразяването. От тогава намалих времено на варене наполовина. Пропуснах да ти споделя, че след сваряване кожата на октопода се свлича, като кир от тялото и пипалата. Ако животното е едро извади и по-толямите смукала от кожата на пипалата. Аз най много го харесвам с много ситен воден лук, черен пипер и много лимон или с маьонеза, лимон и чер пипер. Напитката трябва да е студено бяло вино или бира! Никога сам, а с добра комрания се консумира!
Пиши как е минал воаяжа!
Гледал съм как едни южнокорейци ловеха октоподи с копие около 1.5 м., като розглеждаха дъното на скалист бряг с дълбочина от 1.4-1.6м с помоща на кофа, на която бяха заменили металното дъно със стъклено. Залепили го бяха със силикон.
Октоподът е много вкусен. Добре свареният е с месо, като на сварени раци! За да нямаш проблеми с варенето на бит в скалите октопод ти предлагам следното:-режеш с остър нож главата на октопода преди и след очите,- обръщаш торбата и махаш вътрешностите,- махаш човката, като натискаш с пръст върху човката и тя изпъква, като пъпка отвътре на главата,- изкубваш я през среза на главата.,- замразяваш в камерата такаприготвеният октопод за 24ч.- после се размразява и вари с вода, сол, китка копър, 1 бира и една коркова тапа час и половина. Пробвай с вилица сваряването! Пробожда ли лесно месото, октоподът е готов да го приготвяш както искаш! На салата, каго ордьовър с маьонеза, паниран или на яхния. Замразяването е нужно за да умре тялото на животното! То е с невероятно развита периферна нервна система и може часове заклан да реагира на външни сразнения. От горещото например може да се стегне от конвулсивен гърч и да няма после сваряване. Затова някои го блъскат с часове по скалите за да посивее-белег за настъпилата смърт в цялото тяло. Тапата се ползва еднократно за намаляване продължителността на варене. Изпуска нащо, което отпуска месото по-бързо. Тази хитрост ми я казваха приятели италиянци, както и за замразяването. От тогава намалих времено на варене наполовина. Пропуснах да ти споделя, че след сваряване кожата на октопода се свлича, като кир от тялото и пипалата. Ако животното е едро извади и по-толямите смукала от кожата на пипалата. Аз най много го харесвам с много ситен воден лук, черен пипер и много лимон или с маьонеза, лимон и чер пипер. Напитката трябва да е студено бяло вино или бира! Никога сам, а с добра комрания се консумира!
Пиши как е минал воаяжа!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: Риболов на октопод
Не знам как е варен, но пържен не става. Драхме го, киснахме, маринати и тем подобни, ами не става, да не говорим, че на второто парче и ти става тежко
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2583
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Риболов на октопод
Пробвай братле и гарантирам, че ще си очарован от резултатът! Вярвям, че сега си разбрал причината за това октоподът да е като гьон.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Риболов на октопод
Да попитам за съвет. Какви други методи и монтажи могат да се ползват за октоподи? Тепърва ще пробвам този тип риболов и ми се ще да разполагам с алтернаива ако нестава само със силиконовите раци ? Нещо да подскайете за тъкъми и каде да ги тарсим ? Благодаря предварително .
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2583
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Риболов на октопод
Колега, виждам, че си се насочил на лов с въдица на октоподи! Ловил съм го със сардина на тежко, като с въдицата пробвам вертикално около скалите на буни и пристанища! Сардината е опасана с куки, вързани една след друга на един повод! Нещо подобно на полиангастро на гръцки. Тежестта е до сардината! Нямам особени успехи! Е хваща се по някой, но с кука, харпун или копие е нещо много по-резултатно!
Дъщеря ми и синът ми ги ловят още с едни, като малък калмар уред, който има двайсетина телени куки под червени ресни! Не знам как му е името на гръцки, та затова ти го описвам! Пускат го на дъното, като от време на време го придръпват с върха на въдицата и така предизвикват атаката на октопода!
Дребни октоподчета съм гледал как корейци ловяха с кофа, на която дъното бе отрязано и заменено със стъкло! Гледат през кофата,която е натопена на 5см във водата! Те ходеха по пъстро плитко дъно и като намериха октоподче, го пробождаха с копие с контри на върха! То сега си е студено без неопрен, но времето ще са сгрее! Пробвай, но и пиши за резултатите!
Дъщеря ми и синът ми ги ловят още с едни, като малък калмар уред, който има двайсетина телени куки под червени ресни! Не знам как му е името на гръцки, та затова ти го описвам! Пускат го на дъното, като от време на време го придръпват с върха на въдицата и така предизвикват атаката на октопода!
Дребни октоподчета съм гледал как корейци ловяха с кофа, на която дъното бе отрязано и заменено със стъкло! Гледат през кофата,която е натопена на 5см във водата! Те ходеха по пъстро плитко дъно и като намериха октоподче, го пробождаха с копие с контри на върха! То сега си е студено без неопрен, но времето ще са сгрее! Пробвай, но и пиши за резултатите!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Риболов на октопод
Скоро няма да ходя колега но след похода ще пиша какво съм постигнал неразчитам на големи успехи по-скоро се надявам да трупам опит и да научавам по още нещо за този риболов. Тепърва ще ходя до Гърция не съм риболовствал там но мисля да се средоточа към морския риболов. А самите октоподи ме грабнаха само с четене за тях дано и тръпката да е същата.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Риболов на октопод
ще си позволя да вметна нещо извън протокола стар фасул на язовира ако не може да се свари бързо,слагате в тенджерата 1 - 2 пирона или нещо подобно,и се сварява веднага,не вярвах но го пробвахме и стана,не знам какво пуска железото,но се свари за нормативДиканаров написа: Тапата се ползва еднократно за намаляване продължителността на варене. Изпуска нащо, което отпуска месото по-бързо. Тази хитрост ми я казваха приятели италиянци
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
- rosboz
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 7:13 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Риболов на октопод
На Керамоти излизат сами на плажа - каквото и да му подадеш го хваща. Не трябва да отпускаш дърпаш до последно
ski today
work tomorrow
work tomorrow
- mitiogt
- ще става разбирач
- Мнения: 589
- Регистриран на: Съб Фев 21, 2009 1:58 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Риболов на октопод
От скромния ми опит на Керамоти мога да споделя, че ако се търсят целенасочено октоподи, въдица не се ползва! Трябва една пластмасова голяма макара (ролка - местните ги ползват често и за риба), на нея се навива минимум 1 мм монофил (около 20-30 метра) и накрая се връзва силиконов рак 80-100 гр . Сурка се по дъното ! Взимат се тези над 500гр, кепът е задължителен - много пъти октопода изобщо не се е нанизал на куките и в момента, в който се извади извън водата се пуска и заминава.
Държа ги живи в живарника до последно, защото много бързо се фтасфат. Като си тръгвам махам само вътрешностите и след това ги замразявам за 24ч и после са готови за приготвяне. Ако се готвят пресни или охладени(без да се замръзяват) трябва да се бият на гладък камък ( месните казват 100 пъти) за да станат по-крехки.
Държа ги живи в живарника до последно, защото много бързо се фтасфат. Като си тръгвам махам само вътрешностите и след това ги замразявам за 24ч и после са готови за приготвяне. Ако се готвят пресни или охладени(без да се замръзяват) трябва да се бият на гладък камък ( месните казват 100 пъти) за да станат по-крехки.
Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Re: Риболов на октопод
Задължително се замразяват за да избегнете биенето,после стават чудни